Algemene tips

Telefoons zijn gemaakt voor in je broekzak. Ze mogen niet te zwaar en niet te groot zijn. Fabrikanten proberen dus op zoveel mogelijk componenten te besparen. Toch willen we dat de batterij zo lang mogelijk mee gaat. Veel smartphones gaan een dag mee, maar vaak zie je dat na verloop van tijd ook dit een probleem wordt. Door een aantal functionaliteiten uit te schakelen, kan je weer een dag vooruit. Op deze pagina hebben we een overzicht gemaakt van de tips die voor alle toestellen van toepassing zijn.

Schakel de trilfunctie uit
Besparing:

Je zou het misschien niet direct denken, maar de trilstand van de telefoon vraagt veel van de batterij. In plaats daarvan kan je beter gebruik maken van de standaard beltonen.

Nadeel:Geen trillingen

Zet je beeldhelderheid laag
Besparing:

Door de helderheid van de achtergrondverlichting omlaag te zetten, zal je telefoon langer mee gaan dan wanneer je deze hoog hebt staan. Een nadeel is wel dat zodra je de helderheid op zijn laagstst zet en je in de zon staat, mogelijk niet alles meer kunt zien. Je hebt de optie om dit automatisch te laten aanpassen, maar dan zullen sensoren meekijken naar hoe licht het is, wat ook weer batterij kost.

Nadeel:Weinig zicht op je beeld in de zon

Zet bluetooth uit
Besparing:

Bluetooth kan bijvoorbeeld worden gebruikt om bestanden over te plaatsen. Veel mensen maken weinig gebruik van deze optie, maar hebben wel hun Bluetooth aanstaan. Door deze functionaliteit uit te schakelen, zal er niet continu een Bluetooth signaal worden uitgezonden. Zo zal de batterij van je telefoon iets langer mee gaan.

Nadeel:Geen mogelijkheid om gegevens en data te delen met andere apparaten

Automatische stand-by tijd laag
Besparing:

Als je vaak je toetsel even weg legt, zonder hem op stand-by te zetten, kan het veel energie besparen door de automatische stand-by tijd te verlagen. In Stand-by modus verbruikt je smartphone minder energie dan wanneer deze de grafische beelden moet laten tonen.

Nadeel:Beeld valt snel weg als je het toestel even naast je neer legt

Stel standaard beltoon in in plaats van muziekjes
Besparing:

Een muziekje afspelen zodra je een berichtje krijgt of wanneer je gebeld wordt is een leuke extra, maar zorgt er ook voor dat je batterij sneller leeg gaat. Het afspelen van een standaard muziekje zal minder vragen van je telefoon waardoor er minder stroom verbruikt wordt.

Gebruik 3G in plaats van 4G internetverbindingen
Besparing:

Voor de telefoon is het lastiger om een 4G signaal op te pakken, dan een 3G signaal. Omdat je telefoon telkens opzoek is naar het beste signaal, zal dit zorgen voor meer activiteit op je telefoon. Door niet gebruik te maken van 4G maar alleen van 3G, zal je telefoon het wat langer uithouden. Dit is ook afhankelijk van het signaal van de verschillende frequenties.

Nadeel:Trager internet

Gebruik 2G in plaats van 3G internetverbindingen
Besparing:

Heb je naast het vinden van 4G verbindingen, ook veel problemen met het vinden van een goede 3G verbinding? Door een stapje lager te gaan, zal je telefoon minder zijn best te hoeven doen om een singaal te vinden die jij wilt. Als je de telefoon instelt op alleen 2G verbindingen, zal je batterij weer wat langer mee gaan.

Nadeel:Trager internet

Zorg voor goed signaal indien mogelijk
Besparing:

Soms heeft je toestel op een bepaald punt slecht bereik. Als je naar een punt toe gaat waar je smartphone een wat beter bereik heeft, zal je toestel makkelijker een signaal op kunnen pakken. Hierdoor zal de batterij minder snel leeg gaan. Als je thuis of op je werk veel problemen hebt met het verkrijgen van een goed signaal, zou je eens kunnen overwegen om een repeater aan te schaffen.

Schakel dataverbinding uit
Besparing:

Ben je op een plek waar geen of zeer slecht signaal is? Door de dataverbinding uit te schakelen, zal je telefoon geen stroom verbruiken om een dataverbinding te maken met een mast. Helaas kan je zodra je dataverbinding uitschakelt en geen WiFi-verbinding hebt, ook geen toegang hebben tot internet, waardoor er wel veel functionaliteiten wegvallen, maar in het geval je telefoon bijna leeg is, kan dit zeker even helpen!

Nadeel:Geen internet, e-mail en WhatsApp zonder WiFi

Houdt niet continu Wifi aan
Besparing:

Net als de dataverbindingen, zal je telefoon geregeld opzoek gaan naar WiFi verbindingen in de buurt. Mocht je op een bootje op de middelandse zee zitten, kan je de WiFi verbinding net zo goed uitschakelen. Hierdoor zal je telefoon het langer uithouden en ben je bereikbaar als er een storm aan komt. ;)

Schakel vliegtuigmodus in
Besparing:

Als je helemaal niet gestoort wilt worden, bijvoorbeeld als je ligt te slapen, kan je de vliegtuigmodus inschakelen. Dit zorgt ervoor dat alle signalen die je telefoon uitstuurt, worden uitgeschakeld. Je zult veel mogelijkheden missen, maar hierdoor zal je telefoon wel een stuk langer mee gaan.

Nadeel:Alle verbindingen zijn verbroken

Verwijder (overbodige) apps
Besparing:

Naast dat het lekker opruimt en zorgt voor meer overzicht, zal je batterij het langer uithouden als je bepaalde apps verwijderd. Sommige applicaties verbruiken nog veel energie als ze op de achtergrond draaien. De meest bekende is misschien wel Facebook. Normaal gesproken is het zo dat zodra je op de Home-knop klikt, de App naar de achtergrond gaat en de App geen gebruik meer maakt van je processor. Sommige Apps, vooral Facebook, blijft nog wel op de achtergrond gebruik maken van de processor. Het verwijderen van de Facebook App zal dus naast veel tijd, ook veel batterij besparen ;).

Zet mailsyncronisatie uit of erg laag
Besparing:

Het synchrnoiseren van je e-mail zorgt voor extra activiteit van je batterij, ook wanneer je jouw toestel niet gebruikt. Door de automatische mailsynchronisatie uit te schakelen, zal je handmatig je e-mail moeten binnen halen, maar zal je telefoon wel langer mee gaan. Ook kan je er voor kiezen om de frequentie waarop de e-mail server wordt gecontrolleerd verlagen.

Nadeel:Je zult sommige mails een stuk later zien

Zet appsynchronisatie uit
Besparing:

Je kunt de data van Apps synchroniseren met een Google-account om de data weer op andere toestellen te gebruiken. Het gaat hierbij dan alleen om de data en niet om de software zelf. Als je deze data synchroniseerd, maar niet gebruikt op andere apparaten, kan je deze functie net zo goed uitschakelen.

Nadeel:Je kunt de gegevens van Apps maar op 1 apparaat gebruiken

Gebruik je oortjes in plaats van de speakers.
Besparing:

Het afspelen van muziek via de speakers kost meer energie dan het versturen van het audiosignaal via een koptelefoon. Omdat het geluid dichter bij je oren zit, staat het geluid minder hard, waardoor er minder stroom wordt verbruikt. Deze tip kan ook erg handig zijn voor als je veel belt.

Update je smartphone naar de nieuwste versie
Besparing:

Hoeveel batterij de telefoon gebruikt is sterk afhankelijk van hoe de software gemaakt is en hoe deze gebruik maakt van bepaalde componenten in je telefoon. Android zal daarom continu bijgewerkt worden, bijvoorbeeld om er voor te zorgen dat je telefoon langer mee gaat.

Wacht met het updaten naar de nieuwste versie
Besparing:

Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig met de vorige tip, maar soms bevat een update nog problemen waardoor de batterij juist sneller leeg gaat. Een fix voor zulke problemen komen vaak wel snel na een update uit, maar het is erg frustrerend als je telefoon ineens dubbel zo kort mee gaat na een update. Het ongedaan maken van een update is lastig. Je zou daarom de eerste dagen na een update bepaalde fora in de gaten kunnen houden om te zien of de update voor problemen zorgt.

Nadeel:Je zult soms functionaliteiten missen

Zet de multitask functie uit
Besparing:

De multitask functie is bedoeld om het switchen tussen Apps makkelijker te maken. De laatste geopende Apps worden in het mulitaskvenster getoond. Normaal gesproken is het zo dat als je een App naar de achtergrond brengt, hij stopt met het gebruiken van de CPU, maar er zijn veel Apps die toch door blijven draaien als je deze naar de achtergrond verplaatst. Door de multitask functie uit te zetten, wordt de App direct afgesloten waardoor je minder Apps tegelijk gebruikt. Hierdoor bespaar je batterij.

Nadeel:Niet makkelijk switchen tussen verschillende Apps

Probeer navigatie te vermijden
Besparing:

Een grote energieverbruiker is het navigatiesysteem. Als je een dagje weg gaat, heb je vaak niet je oplader mee. Als je dan ook nog eens gebruik maakt van de navigatie, is de kans groot dat je telefoon leeg is voor het einde van de dag. Je zou ouderwets een route uit kunnen printen, maar je kunt ook als je met de auto gaat, zorgen dat je een oplader voor in de auto hebt.

Nadeel:Moeilijker de weg vinden

Zet je telefoon niet te vaak aan en uit (Opstarten kost energie)
Besparing:

Het opstarten van de telefoon kost veel energie. In sommige gevallen gebeurt het wel eens dat de batterij ineens 20% leger is na het opnieuw opstarten. Je kunt je telefoon in plaats daarvan beter op stand-by zetten.

Herstart je toestel af en toe (als je merkt dat hij traag wordt)
Besparing:

Merk je dat je telefoon erg traag is? Misschien is er iets wat veel stroom verbruikt en wat na het opnieuw opstarten weer weg is. Ondanks dat het veel energie gebruikt, kan je er soms beter er voor kiezen om even de telefoon opnieuw op te starten.

Persoonlijke hotspot uitzetten
Besparing:

Met de persoonlijke hotspot kan je andere apparaten gebruik laten maken van jouw dataverbinding. Dit zorgt er voor dat je niet alleen het dataverbruik van meerdere appareten op je moet nemen, maar het zorgt er ook voor dat je batterij snel leeg gaat.

Nadeel:Niet mogelijk om bijvoorbeeld met je Laptop op internet te kunnen.

Installeer(tijdelijk) een Battery monitoring tool

Het is niet een tip die direct helpt om je batterij te sparen, maar als je geen idee hebt welke Apps veel energie verbruiken, kan je eens monitoren hoeveel verschillende Apps aan energie verbruiken. Hier kan je bijvoorbeeld als je telefoon bijna leeg is, nog snel op inspringen.

Nadeel:Een battery monitoring App gebruikt zelf veel Energie

Kalibreer je toestel

Wil je geen van bovenstaande functionaliteietn missen, maar toch het idee hebben dat je batterij erg snel leeg is terwijl deze nog niet versleten is? Je kunt het toestel dan eens kalibreren. Dit is als het ware een reset voor je batterij zodat die weer helemaal vol is. 100% batterij is in feite niet helemaal vol.